Nieuwe seniorwoning bouwen

Nieuwe senior woning bouwen.

door Harrie van Wezel d.d. 11-7-2024

Wij hebben een pre mantelzorgwoning van 100 m2  gebouwd in 2023/2024 en wonen daarin sinds begin Maart 2024.

Ik wil die ervaringen die  we hebben opgedaan tijdens de bouw delen zodat we die ook in zijn algemeenheid kunnen gebruiken bij  het bouwen van een seniorwoning .

Als je een nieuwe senior woning gaat bouwen zijn derhalve  een aantal zaken die de aandacht verdienen.

  1. Eisen van rijksoverheid. Eisen van de gemeente /rijksoverheid van nieuwe woningen en gebouwen moeten sinds 1 januari 2021 voldoen aan strengere eisen voor energiegebruik: de Bijna Energie neutrale Gebouw Eisen (BENG-eisen). De nieuwe eisen zijn opgenomen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)-1, Een gas aansluiting is niet toegestaan voor een nieuwe woning. Wel voor een vernieuwing van een bestaande woning.
  2. Woonkeur plus. Het is belangrijk voor de indeling naar de eisen die woonkeur plus, rollator geschikt stelt aan een woning. Daarbij is het belangrijk dat de woning zoveel mogelijk gelijkvloers wordt ingericht . Voor een appartement is daarom noodzakelijk dat er een lift in het appartement zit. Voor een grondgebonden woning is het belangrijk dat de senioren op de begane grond kunnen wonen en slapen en een badkamer en toilet hebben .Logeer slaapkamer(s) en opslagruimte op de eerste verdieping is een goede oplossing. Zorg ervoor dat de looppaden in de woning voldoende zijn om met een rollator te kunnen bewegen binnen de woning. Schuifdeuren in de woning zijn aan te bevelen, omdat het gebruik met een rollator vergemakkelijkt en ruimte bespaart.
  3. Isolatie normen. De isolatienormen zijn een belangrijk eis en die normen worden uitgedrukt in RC waardes. De RC voor een plat dak is 8 m2 k /W dat betekent ca 18cm PIR isolatie is vereist , de RC waarde voor een buitenwand is 6 m2 K/W dat betekent 14 cm PIR isolatie is vereist, de RC waarde voor een vloer is 3,5 m2 K/W hetgeen betekent  12 cm PIR isolatie is vereist.
  4. Prefabricage Pre fabricage is de toekomst voor het bouwen van woningen waardoor snel en betaalbaar kan worden gebouwd. Houtskelet bouw (hsb) is een duurzame en hoogwaardige prefab bouwmethode. Deze bouwmethode is relatief snel en is een uiterst duurzame woning om te bouwen. De productie tijd voor  2 woonunits van 50 m2 bedraagt ca 3 maanden , Pre fabricage kan als woonunit, maar ook in delen daarvan en is afhankelijk van de constructie van de woning.
  5. Ventilatie. De Beng-eisen geven aan dat je energie zuinig moet bouwen. Door de lage isolatie waarden is het belangrijk om je goed te laten informeren wat een goede ventilatie is voor jouw nieuwe woning. Het klimaat verandert, waardoor het warmer kan zijn dan normaal ,maar ook meer regen is een gegeven. Daardoor is het belangrijk om naar goede ventilatie te kijken in je huis , b.v. door draai/kiep ramen en ventilatie roosters te gebruiken in combinatie met mechanische ventilatiesystemen.
  6. Verwarming .Voor de verwarming is een split airco unit die meerdere ruimtes verwarmd en koelt een goede optie. Daarbij kan het zijn dat je een elektrische radiator moet toevoegen om de temperauur tussen boven en beneden gelijk te maken. Een goed alternatief is een warmtepomp met radiators die ook op lage temperatuur kunnen verwarmen en koelen , b.v. Jaga radiatoren met ventilatoren. Een warmtepomp kan een combinatie met een CV ketel zijn, dan heb je gelijk een warmwatervoorziening in huis , dan is het een hybride oplossing. Nieuwe woningen mogen echter geen gasaansluiting hebben, Maar er zijn ook gemeentes waar dat wel mag omdat er niet voldoende capaciteit is in het stroom energie net. Een energie zuinige elektrische boiler voor warm water productie is belangrijk. Vloerverwarming is bij een goed geïsoleerde woning overbodig.
  7. Onderhoud van de woning . Bij de realisatie is het belangrijk om te kiezen voor constructies die weinig onderhoud vragen. Gebruik materialen die je niet meer hoeft te schilderen. Daarbij is coextrusie een veel gebruikt materiaal , dat is een product die samengesteld is uit hout en kunststof. Voor de buitengevels en dakranden worden  veel Vinyl Plus platen gebruikt die zijn gemaakt uit hoogwaardig gerecyclede kunststoffen en zijn onderhoudsarm en duurzaam Voor de douche en badkamer wanden wordt tegenwoordig veel met panelen gewerkt in plaats van tegels hetgeen veel goedkoper en onderhoudsvriendelijker en mooier is .Er is een enorm pakket aan mogelijkheden qua uiterlijk en kleur tegen betaalbare prijzen. De ramen en deuren worden bij voorkeur gemaakt van kunststof.

8.  Beveiliging van de woning. Bij de beveiliging van de woning is het belangrijk dat je kunt zien wie er voor je voordeur staat. Een ring installatie of vergelijkbaar is belangrijk . Daarnaast kan het belangrijk zijn dat je de voordeur met een app zelf of een mantelzorger kunt openen op het moment dat je problemen hebt om dat zelf te openen. Een gedeelte van de gordijnen aan de voorkant van een woning zou je automatisch kunnen laten sluiten bij zonsondegang en openen bij zonsopkomst.

9. Inrichting van de woning. Een douche voorzien van wandbeugels en een opklapbaar zitje zijn belangrijk. Daarnaast is een Sun shower een mooie optie om spieren te verwarmen tijdens het douchen. De Sun shower kost ca € 2000 extra. Een douche toilet is aan te bevelen . Dit wordt ook ondersteund door de WMO omdat dit zorgkosten kan verlagen. De woning verlichting kun je mooi inrichten en regelen met Philips Hue lampen of vergelijkbare systemen.